Hoe voorkom je de (after)vakantiedip?

Voordat je vakantie begon keek je er zo naar uit. Even die welverdiende rust pakken. Weg van alle drukte en stress die jouw leven met zich meebrengt. Al die ballen die continu in de lucht gehouden moeten worden…pfff. Tijd om even de boel de boel te laten, uit te rusten en op te laden!

Quality-time met jouw partner en/of kinderen. Op vakantie om lekker uit te rusten op het strand of juist meer een actieve vakantie. Heerlijk uitslapen, lekker eten en eindelijk tijd om bij te praten of dat ene goede boek dat al maanden op de stapel lag te lezen. Geweldig toch zo’n vakantie? Daar kijken we allemaal zo nu en dan naar uit!

De vakantie is nu voor de meesten van ons (bijna) weer voorbij. Je dacht energiek en opgeladen terug te komen maar dat voelt nu niet echt zo. Je snapt het niet helemaal. Je voelt je onrustig en ontevreden. Wellicht daarbovenop nog een oordeel over jezelf. “Ik zou toch weer energie moeten hebben nu ik er tussenuit ben geweest? Wat doe ik toch verkeerd?”

Photo by Nik Shuliahin on Unsplash

Tijdens de vakantie heb je misschien wel gedachten of gesprekken gehad over veranderingen die je wilt aanbrengen. Je vindt bepaalde dingen op je werk niet meer leuk of het lukt je niet om de prestatie te leveren die men van je verwacht. Misschien heb je het gevoel dat er gewoon ‘iets’ ontbreekt en je niet echt ‘iets’ bijdraagt, of dat je het leven als (te) druk ervaart maar twijfelt over minder werken.

Soms zie je het allemaal heel helder maar op andere momenten slaat de twijfel weer toe. Velen van ons kennen dat gevoel wel en dus modderen we verder tot aan de volgende vakantie. Het glas is halfvol. We mogen tenslotte niet klagen, toch? We verdienen ons geld en de rekeningen moeten betaald.

Maar de twijfel over wat dan wel.. en wanneer dan.. die blijft knagen.

Je staat hierin niet alleen. De cijfers lopen uiteen maar volgens sommige onderzoeken zou zelfs 50% van de Nederlanders een andere baan willen. Een deel daarvan kampt met flinke stress of zelfs burn-out klachten (1 op de 7 Nederlanders – Bron: CBS ).

Bij mij was het een aantal jaren geleden vooral de combinatie van langdurige stress en het gevoel dat ik weinig kon veranderen aan de situatie waarin ik zat. Dat gaf me een gevoel van onvrede en onrust. Steeds vaker lag ik de zaterdagen die ik eigenlijk nodig had om op te laden in bed met migraine. Ik had een uitdagende baan met een goed salaris en een mooie auto. Geen reden om ontevreden te zijn. Waarom zou ik risico nemen en iets anders gaan doen? De redenen om het niks te doen die kon ik wel verzinnen: koophuis, hypotheek, jonge kinderen, zekerheid, etc…

Emily Esfahani Smith, auteur van het boek ‘De kracht van betekenis’, stelt dat we het verkeerde doel najagen. De westerse cultuur is geobsedeerd door geluk. We voelen ons vervreemd en doelloos, soms zelfs wanhopig. Niet geluk maar betekenis maakt het leven de moeite waard. Ze onderbouwt dit met diepgaand onderzoek. Je zou kunnen zeggen dat het najagen van geluk je dus juist niet gelukkiger maakt.

Ik herken zelf veel uit haar boek, als mens en als coach. De zoektocht naar een meer zinvol leven, via werk of op andere manieren kan een worsteling zijn. Dit zie ik bij mijzelf én ook bij veel mensen die ik als coach begeleid.

In onze cultuur ligt er veel focus op presteren. Onze identiteit is vaak gekoppeld aan wat we hebben bereikt. Als je iemand vraagt wie hij is, dan gaat het antwoord veelal over wat hij doet en niet over wie hij is. Ik stel weleens de vraag: wie ben je nu eigenlijk echt?

Jean-Paul Sartre schreef: ‘Het leven heeft geen zin a priori…het is aan jou om er zin aan te geven, en waarde is niets anders dan de zin die jij kiest’.
Dat betekent dat er dus volop mogelijkheden zijn om zin en betekenis toe te voegen aan je leven. Het gaat erom die te zien, die te leren herkennen, te kiezen en betekenis te geven.

Werk doen waar je goed in bent en wat je leuk vindt lijkt de voor de hand liggende oplossing. Maar dat geeft niet meteen die betekenis, bijdrage of zingeving die je misschien zoekt. Die vind je alleen als je dichter bij jezelf kijkt.

Vraag jezelf bijvoorbeeld eens wat je echt belangrijk vindt? Of vraag je eens af welk verhaal je wilt vertellen als je later terugblikt op je leven samen met een goede vriend of met een kleinkind? Probeer dat te vertalen naar elementen die je mist in je werk, werkgever of elders in je leven. Voor echt resultaat koppel je dat aan zo concreet mogelijke en tijdsgebonden acties. Dat levert een goed medicijn tegen de (after)vakantiedip en maakt het leven (nog) meer de moeite waard.

Kom je daar zelf niet uit? Bij Eerlijk geloven we in toegankelijke en laagdrempelige professionele coaching wanneer het jou uitkomt. Dit doen we door een fijne gezellige open plek te bieden met heerlijke koffie en o.a. door coaching ‘on-demand’ en ‘pay-per-minute’ aan te bieden.

Op onze menukaart vind je verschillende varianten van coaching en coachtrajecten. Je kunt zelf kiezen hoeveel begeleiding je wilt en hoeveel je zelf doet.

Auteur: Rob Vernooij, eigenaar en coach bij Eerlijk.